Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Vid jaktprov för de stående fågelhundarna är det sök, fart, vidd, ­reviering, följsamhet och att kunna fatta stånd för tryckande fågel de egenskaper som proven särskilt beaktar. Att kunna vara lugn när fågel går upp och skott avlossas är den viktiga dressyrbiten som också blir betydelsefull i samband med jaktproven.

När det gäller de stående fågel­hundarna så finns de inom Grupp 7 utifrån den ras­indelning man kan hitta på Kennelklubbens hemsida. De hundar som har flest antal registreringar 2020 och 2021 är irländsk setter med 618 individer, kleiner münsterländer med 574 individer, korthårig vorsteh 546 registreringar, engelsk setter 382, samt pointer 330 och strävhårig vorsteh med 317 nyregistreringar under dessa två år. De två specialklubbar som har flest registrerade valpar under åren 2020 och 2021 är de olika engelska raserna som man hittar i paraplyorganisation Fågelhundarnas arbetsutskott, FA och Svenska Vorsteh­klubben, SVK.

Text & foto: Kenth & Anette Gustafsson