Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Oavsett om vi vill eller inte så måste våra hundar vara ”kopplade” under en viss tid på året. Att ha en hund som kan gå i koppel blir också en förutsättning för att vi ska kunna konditionsträna våra jakthundar under sommaren.

Under den period på året som det råder strikt tillsyn på våra hundar behöver vi kombinera hundens konditionsträning med långa promenader. All denna träning innebär att hunden måste kunna hanteras i koppel på ett bra sätt. Även i andra sammanhang ska hunden kunna gå i koppel, kanske i samband med utställning och jaktprov eller för att kunna fungera i samhället i övrigt. Har man en hund som drar i kopplet blir snart tillvaron tillsammans jobbig, både för hund som för hundägare.

Ett inte alltför ovanligt problem är att hunden drar i kopplet så kraftigt att man inte tycker det är roligt att gå ut med den och på så sätt får den heller inte den ­stimulans den är i behov av.

Text & foto: Kenth & Anette Gustafsson