Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Alla lydnadsmoment man gör med sin hund bygger på succesiv inlärning där man lär in flera delar till en sammanhängande helhet.

Det är aldrig hundens fel att den inte gör som du har tänkt och det måste man komma ihåg. Ofta hör man hundägare som gör sina hundar ansvariga för om något går fel i ett jakt- eller lydnadsmoment, men istället beror det oftare på att hunden inte fått lära sig momentet fullt ut eller ibland kanske bara missat någon del av ett moment och då oavsett, blir det fel i utförandet. Som hundägare vill man ofta nå snabba resultat och man vill att ens hund ska vara duktig, gärna på en gång. Därför är det lätt att man ibland går för fort fram och att man inte tränar igenom alla moment grundligt och då måste man backa något eller några steg. Vi kan inte konversera in förväntade beteenden, utan all inlärning bygger på att hunden succesivt lär in genom tydliga signaler från oss som hundförare och att det förstärks med hjälp av anpassad belöning i rätt ögonblick. Det goda ledarskap bygger på känslan av trygghet och samhörighet, och i de fall där en korrigering behöver användas så sker det med exakthet precis vid rätt tillfälle utan kvarstående irritation eller ilska hos föraren. Nu kommer vi som människor aldrig kunna matcha en tiks förmåga att uppfostra en valp, men vi kan komma ganska nära om vi bara gör rätt.

Text & foto: Kenth & Anette Gustafsson