Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Just hundmöten är något som för många hundägare kan upplevas jobbiga och problematiska då det inte alltid innebär att mötena sker helt problemfritt mellan hundarna och stundtals inte heller mellan hundägarna själva, då man många gånger har helt olika syn på hur man vill att ett hundmöte ska ske.

Något som kan vara bra är att ställa sig frågan, behöver verkligen min vuxna hund leka med andra okända hundar? För mig är det svaret ett nej, de behöver inte leka med andra hundar som normalt inte finns inom vår familj. Det är varken betydelsefullt eller viktigt för hundens fysiska och psykiska hälsa, att den ska leka med alla hundar den träffar i olika sammanhang. Det är snarare en fördel att den lär sig att ignorera hundar som är okända och att eventuell lek med någon eller några andra sker kontrollerat och i sammanhang där hundägaren tar beslutet åt hunden att det är okej att den får leka. Har den lärt sig redan från början att ignorera andra hundar blir det lättare att få den att fokusera på det man tänkt att man ska göra tillsammans även om det bara är den dagliga promenaden.

För många hundar räcker faktiskt umgänget med sin ägare och familj men däremot måste alla hundar kunna vistas i olika kontrollerade sociala sammanhang utan att de utgör någon fara för andra eller för sig själv. Även i träningen kring hundmöten gäller det att träningen bygger på kommunikation, relation och trygghet mellan dig och din hund där du är den viktigaste för hunden. Och det är dessutom en stor fördel om hunden har fått träna sig i att vara passiv vilket jag beskrev i förra numret av Hundskolan.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson