Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

När det gäller att kunna kontrollera några av våra vanligaste vardags­situationer så får man fler möjligheter att bättre kunna hantera negativ ­förväntan hos hunden. Går det att kontrollera hunden i situationer där förväntan övergår till stress, så avlastar man även hunden mentalt.

Förväntan hos hunden är ett måste när den ska arbeta i skarpa situationer, där den vet vad den ska göra och i hög grad är beredd på att starta sitt jobb oavsett om det är en jakthund eller en hund som ska arbeta på ett annat sätt där hunden mentalt måste vara påslagen och skärpt. Men för att spara på hundens energi så måste man som hundförare kunna kanalisera hundens förväntan till det jobb den ska göra och att man kan hjälpa hunden så att den i övrigt får en möjlighet att avslappnat kunna gå in i ett lugnare tillstånd. En del hundar har det här naturligt och bland hundfolk benämner man det ofta med att hunden har en on- och offknapp. Med andra hundar behöver man i stället ge ett extra stöd för att de ska gå från ett påslaget läge till att kunna koppla av.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson