Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Idag är de flesta hundägare medvetna om att just en god relation och ­kommunikation är skillnaden mellan ett gott hundägarskap som bygger på teamkänsla än ett hundägarskap där det mesta i tillvaron tillsammans med hunden i stället blir till en del utmaningar.

Hundar och människor fungerar väldigt olika och det måste man vara medveten om när man jobbar med sin hund. Det som däremot gäller för alla hundar oavsett deras individuella skillnader är att du inte kan förmedla något med ord, om du samtidigt uttrycker något annat med ditt kroppsspråk.

För att i grunden bäst förstå hur hunden fungerar så är det, att om möjlighet finns, studera hur tiken uppfostrar sina valpar. En klok tik uppfostrar sina valpar med små signal­er, men ibland när en mer kraftfull åtgärd krävs, så är korrigeringen från tiken både snabb och omedelbar och utan kvarstående aggression eller irritation från henne gentemot valpen. En tik ger i första hand trygghet genom närhet och värme med mycket kroppslig kontakt med sina valpar och alla hundar även när de blir äldre tycker om att få detta behov tillgodosedd genom oss som hundägare.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson