Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Att kunna kalla in sin hund är avgörande för en trygg och harmonisk relation. Grunderna för att skapa bästa förutsättningarna börjar tidigt i hundens liv och kräver taktik och planering samt en förståelse för hundens mognadsfaser. Här presenteras praktiska tips och strategier för att skapa en pålitlig inkallning och stärka bandet mellan människa och hund.

Att kunna kalla in sin hund är en grundläggande färdighet som alla hundägare bör behärska, särskilt viktigt för självständigt arbetande hundar som våra jakthundar. Genom att skapa en stark, positiv och god relation skapar man en bra grund för inkallningsträning som så småningom är tänkt att leda till ovillkorlig inkallning oavsett störningsnivå.

Inkallningsträning bör börja tidigt i hundens liv och fortsätta regelbundet för att förstärka beteendet. I träningen utnyttjar vi hundens förmåga att knyta band till sin ägare. En taktisk träning skapar en lust och vilja att komma, som man ständigt uppmuntrar med de medel som krävs för att hunden skall känna glädje när den kommer emot oss. Efterhand ökar man på kraven i anpassad takt till den enskilda hundens utveckling.

Text: Stefan Hellström
Foto: Johan Olsson