Att hunden är viktig för jägaren råder det inga tvivel om. I en värld där människor och hundar skapar oslagbara relationer har hundinstruktörerna blivit en viktig del i detta samspel. Stefan har passionen och kompetensen att på ett pedagogiskt sätt hjälpa och ge viktiga verktyg till dig som hundägare. Vi har fått en pratstund med den hundtokige gotlänningen.
Arbetet som hundinstruktör kräver gedigen kunskap om hundbeteende, olika träningsmetoder och pedagogik. Många hundinstruktörer arbetar med allt från valpträning och grundläggande lydnad till att lösa beteendeproblem hos äldre hundar. Flexibilitet och tålamod är nyckelkomponenter i denna yrkesroll, där varje dag kan innebära nya utmaningar och framsteg.
Målet är att inte bara att forma väluppfostrade hundar utan också att ge ägarna verktyg för att förstå och kommunicera effektivt med sina fyrbenta kamrater.
Det finns olika vägar att gå för att man skall kunna kalla sig hundinstruktör. Stefan har gått många olika utbildningar men framför allt har han genomfört fyra steg i Jägareförbundets stegutbildningar inom hunddressyr.
– Det är en utbildningsmodell som Barbro Börjesson var med och tog fram för många år sedan, förklarar Stefan.
Tidigt hundintresse
Stefan växte upp på en gård på östra Gotland och där hade de alltid stövare eftersom hans far var stövarjägare sedan tidig ålder. Intresset började nog där för Stefan men tog riktig fart när han fick en ung pointertik av en uppfödare för cirka 35 år sedan. Efter det har han haft många hundar av olika jakthundsraser.
Enligt Stefan är den största utmaningen som hundägare att försöka lära sig hur man får sin hund att förstå vad den ska göra och inte ska göra.
– Det vanligaste problemet är nog att man har en hund som vill göra saker som man som ägare inte vill att den skall göra, till exempel dra i kopplet, skälla på folk och andra hundar, hoppa på människor med mera, och att man försöker be den att inte göra det med hjälp av olika åthävor – men man lyckas inte, säger Stefan.
Ett roligt och givande jobb
Att jobba som hundinstruktör innebär man ska kunna vara flexibel och ha tålamod för att lättare förstå sig på både hund och människa. Tror man på träningsmetoderna och pedagogiken så inger det ett självförtroende där man med rak rygg kan tackla eventuella problem som kan uppstå. Glädjen som uppstår när två individer blir ett team som samspelar på ett bra sätt är obetalbar.
– Det roligaste med hundverksamheten är bekräftelsen man får efter kurser och konsultationer när hundägare och hund har ”funnit varandra” och när man ser glädjen och lyckan hos både hund och ägare, förklarar Stefan.
Allt är så klart inte alltid en dans på rosor, ibland stöter Stefan på bedrövade hundägare med så kallade ”problemhundar”. Där får han plocka fram sin erfarenhet och kompetensen för att lösa problemet.
– Det vanligaste är att hundens egenskaper inte var förväntade och att man som hundägare inte förstår eller har verktyg att hantera sin ”jobbiga” hund. Det skapar ofta en dålig relation och man hamnar lätt i ett läge där man kanske inte ens tycker om sin hund. Det går oftast att ändra på om man får kunskap och verktyg, förklarar Stefan.
Stefan tror att alla kan dressera hundar om man bara har intresse, motivation och förmåga att ta till sig kunskap. Vissa människor har kanske lättare för det än andra men han tror att alla kan lära.
En hund som skall leva och bo i ett normalt socialt sammanhang måste kunna umgås med människor och andra hundar. Den måste även kunna låta sig bli hanterad hos exempelvis veterinären och så vidare. Stefan tycker även att en hund skall komma när husse/matte kallar på den under normala störningsförhållanden.
Tidig jakt, lite för tidig kanske
Stefan har haft ett brinnande intresse för jakten sedan barnsben då de funnits stövare i familjen.
– Det är väl preskriberat nu men jag sköt min första vildkanin (rabbis) när jag var tolv, säger Stefan och skrattar.
Stövaren jagade hare och Stefans far ställde honom på ett pass nära där hans far och mor arbetade på ett fält. Det kom en rabbis tassande till Stefan och han sköt den.
– Stolt som en tupp gick jag ut till föräldrarna på åkern med bössan i ena handen och rabbisen i den andra. Far skrattade och gratulerade, men stövaren jagade vidare på haren, berättar Stefan.
Stefan har varit med om spännande och roliga jakter på flera olika ställen i Sverige men även i andra länder. Men det bästa jakterna anser han är att få fälla för sin stående fågelhund när allt fungerar, det är den absoluta favoriten.
– Det kan vara en tjäder någonstans i Norrland eller en rapphöna eller fasan här på ön. Det är magiskt när samarbetet med hunden funkar fullt ut. Annars är det också omåttligt härligt när stövaren jagar räv. Likadant här, att få skjuta en räv för sin egen hund efter ett bra hundarbete känns väldigt bra och är svårt att beskriva i ord, säger Stefan med en glad ton på rösten.
Som sagt så har Stefan ägnat sig åt flera olika typer av jakter och ovan nämnda jakter kan man väl säga är en kontrast till de han upplevde i Uzbekistan.
– Det mest extrema jaktminnet är nog när jag var inbjuden till Uzbekistan för att jaga. Vi jagade Red Goit Gazelle på slätten och vildsvin i bergen. De släppte av mig från helikoptern på en bergstopp och tyckte jag skulle skjuta på en vildsvinsflock som rusade på en sluttning.
Annars är nog det starkaste minnet när jag sköt min första älg. Det var i södra Norge -91 tror jag. Jaktlagets gråhund Nubba skällde ståndskall och jag fick förtroendet att smyga dit och avsluta. En pinntjur som föll när jag kämpat länge med att komma på håll och få ett läge. Jag minns att Nubba tittade uppfodrande på mig flera gånger innan jag sköt, säger Stefan.
Förutsättningarna för bra jakter på Gotland ser Stefan som goda då de har jaktbara stammar av rådjur, räv, hare. Populationen av vildkaniner eller rabbisar som man säger på Gotland, varierar kraftigt under året och över åren. Oftast finns det rabbisar att jaga någonstans på ön. De är väldigt lokala och finns företrädesvis längs kusterna. Det finns även rapphöns och fasaner på ön och de som är intresserade av jakt och viltvård försöker vårda dessa stammar på olika sätt. Under senare år har Jägareförbundet drivit olika kampanjer för att stimulera markägare att till exempel anlägga kantzoner som gynnar fåglarna och ökar den biologiska mångfalden. Inom vorstehklubben, där Stefan är aktiv, så har de under många år jobbat med vinterutfodring och försökt stimulera till andra åtgärder som till exempel predatorjakt.
Stefan Hellström
Bor: Halla socken mitt på Gotland.
Jobbar med: Jobbar som specialistsjuksköterska i ambulans och har även ett företag som bygger stängsel med mera. Han jobbar också mycket med hundar i sin enskilda firma. Håller hundkurser och hjälper hundägare enskilt.
Ålder: 64 år.
Familj: Två vuxna barn med egna familjer.
Hundar: För närvarande har Stefan två strävhåriga vorsthrar, Harry och Smilla, samt Ville, en finsk stövare.
Stefans bästa tips: Be inte hunden att göra sådant den inte kan!
Sist men inte minst, hur tycker du att det känns att vara en del av Hundskolan i Allt om Jakt & Vapen? – Det känns jättekul och stimulerande. Det är alltid en utmaning att försöka förmedla tips och råd under korta seanser men jag hoppas kunna förmedla viktig kunskap och kanske det viktigaste – att man måste ha det kul när man jobbar med sin hund och hunden måste vara glad när den gör det som jag vill att den skall göra!
Text: Tony Hansson
Foto: Johan Olsson