Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

I det här avsnittet ska jag visa hur jag jobbar med att bygga upp stoppet. Jag tycker att man ska sträva efter att ha ett fungerande stopp på sin hund, så att man inom realistiska ramar kan få sin hund att sluta göra det den håller på med och stanna. Det är faktiskt ett kommando som kan förhindra olycka och ofta nyckeln till framgång på till exempel jakt och jaktprov.

Det finns egentligen ingen anledning att inte ha ett fungerande stoppkommando på sin hund. Alla vill nog kunna ha hunden lös ibland, men då krävs det att du som hundägare ska kunna få den att avbryta sin aktivitet. På så vis ger du den en friare tillvaro. Vare sig det handlar om koppelträning, inkallning, sitt eller vad det nu må vara så grundar det sig i att relationen mellan hund och människa måste vara bra för att allt detta ska fungera.

När man har en hund som har ett ”fritt” liv, det vill säga att den kan jaga eller vara lös i andra sammanhang, så kan det alltid hända någonting som tilldrar sig hundens uppmärksamhet. Väldigt många hundar är exempelvis superintresserade av katter. Om man är ute och går med hunden utan koppel och det kommer en katt så drar oftast jaktlusten i gång och hunden förföljer katten. Har man otur kan det gå rakt ut mot en väg, med en tragisk olycka som följd.

Text: Stefan Hellström
Foto: Johan Olsson