Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Äntligen är jakten igång för alla våra jakthundar och dagarna fylls av ­klingande drev, ståndskall som ljuder i skogen från olika ställande hundraser, fågelhunden som förtjänstfullt markerat fågel i marken och där apportören har hämtat in en hel del skjutit vilt.

Trots att jakten är i full gång så kan det ändå vara en fördel att man underhåller lydnaden på sin hund för att hunden inte ska bli alltför självständig och delvis glömma bort att jakt­en bygger på ett samarbete mellan hunden och jägaren för bästa resultat.

Något jag anser att man behöver kanske lägga särskild vikt vid är att fortsätta träna inkallning när tillfälle ges eftersom en effektiv inkallning alltid oavsett ras är en fördel utifrån hur de olika förutsättningarna utvecklas under en jaktdag. På morgonen när man går ut för att jaga har man någon form av plan över hur man tror att dagens jakt kommer att bli men inte ovanligt är det att förutsättningar gör att det behövs planeras om och har man då en fungerande inkallning på sin hund så effektiviseras även jakten.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson