Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Att lära en hund att sitta är en av de grundläggande färdigheterna för varje hundägare. Det kan verka som en enkel uppgift, men det kräver tålamod, konsekvens och rätt tillvägagångssätt. För att ge vägledning till intresserade hundägare, tar vi en närmare titt på de viktiga dressyrmomenten som krävs för att få din fyrfota vän att sitta på begäran.

Innan du ens börjar träna din hund att sitta, är det viktigt att du etablerar en stark och positiv relation med hunden. Detta inkluderar att få din hunds uppmärksamhet och etablera en kontaktbaserad kommunikation. I det här avsnittet ska jag berätta hur jag tänker runt ”sittet” och varför jag tycker att du ska lära din hund just detta. Det är av väldigt stor betydelse i den här processen att göra sig viktig för sin hund och att få den att göra det man ber den om. Alla hundar har en förmåga att vara till lags och man kan alltid skapa en känsla hos hunden att den är duktig, att den gör någonting bra och att man bygger ett självförtroende hos individen.

Att sitta ner är ju oftast naturligt för hundar och sedan att få dem att förstå att de ska sitta när jag ber dem om det, har en stor betydelse i många sammanhang, vilket är något jag ska visa i det här avsnittet.

Text: Stefan Hellström
Foto: Johan Olsson