Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Snart är det dags för årets jaktsäsong och en av de saker som jag lägger ner extra mycket på är att försöka utfodra hunden på bästa sätt, dels för att den ska orka en hel jaktdag, men även för att den ska orka jaga aktivt en hel jaktsäsong. De flesta av våra jakthundraser tillryggalägger en hel del kilometrar under en aktiv jaktdag och har man då inte sett till att den fått den bästa energiuppladdningen innan det är dags för jakt, så kommer den inte orka en hel jaktdag, även om konditionen är på topp, och den kommer heller inte att klara av att bibehålla sitt fokus på sin arbetsuppgift.

En annan sak som man kanske glömmer bort är att man måste vara säker på att hunden verkligen får i sig tillräckligt mycket vatten under en jaktdag. Många gånger räcker det inte att man tror att den dricker tillräckligt i sjöar och bäckar, man måste veta att hunden får i sig den vätska den gör av med under en lång och fysiskt ansträngande jaktdag.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Hundskolan men jag tycker att just rätt utfodring av den hårt arbetande hunden är något som man med jämna mellanrum kan behöva bli påmind av och speciellt nu när vi står inför en kommande jaktsäsong.

Text och foto: Kenth och Anette Gustafsson