Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Avsnittet om valpning är endast skriven utifrån att man ska få en inblick i den process som sker i den stund som tiken valpar. Står du själv inför en stundande valpning, oavsett om det är den första gången som din tik ska valpa eller om du har varit med några gånger, så är det alltid bra att läsa på innan för att få den kunskap som behövs eller för att uppdatera sig.

En bok som vi varmt rekommenderar är boken Hunduppfödning i teori och praktik, som finns att köpa genom Svenska Kennelklubben.

En dräktighet varar i cirka 63 dygn, men allt mellan 57 till 72 dygn ligger inom ramen för det normala. 63 dygn räknas egentligen från den dag som ägglossningen sker men eftersom parningen kan ske några dygn före eller efter ägglossning, kan tiden fram till valpning vara olika mellan dräktigheterna. Även storleken på kullen kan avgöra när valpningen sker. Bär tiken en stor kull är det inte ovanligt att hon valpar något före beräknade 63 dygn och är kullen liten kan hon bära den någon eller några dagar över tiden.

Text och foto: Anette & Kenth Gustafsson