Allt om Jakt & Vapen känner Marcus Nolfelt på pulsen. Han berättar om hur Jaktkunskap startades och varför. Han delar också med sig av sitt bästa partytrick.
Marcus Nolfelt är mannen med rösten. Han som ligger bakom Jaktkunskap och som många sett i deras populära utbildningsfilmer på Youtube. När Marcus inte syns i rutan eller utbildar jägare, så jobbar han med företagsutveckling. Jakten kom in ganska tidigt i Marcus liv tack vare hans morfar. Marcus var egentligen den enda av barnen och barnbarnen som var intresserad, vilket gjorde att morfar ägnade mycket tid med Marcus och delade med sig av sina jaktliga kunskaper. När Marcus var elva år fick han följa med för första gången och sedan var det ett stående inslag cirka en till två gånger per år. Då var det främst rådjursjakt med tax som stod på schemat men ibland också morkullesträck på somrarna som fortfarande var tillåtet i Marcus barndom.
I vuxen ålder fick jakten stå tillbaka efter att ha flyttat till Stockholm, företagandet och familjelivet.
2013 blev Marcus morfar dålig och i samband med det ville Marcus visa sin morfar hur mycket han verkligen ville ha jakten i sitt liv och att hans morfar hann uppleva det innan hans dagar var över.
– Så då tog jag tag i saken och tog jägarexamen 2013. Så jag firar tio som jägare i år.
Bredden inom jakten
När jag frågar Marcus vilken jaktform som är hans favorit, är han ganska bestämd i sin inställning.
– Jag gillar egentligen inte den frågan för jag har ingen specifik jaktform som jag egentligen föredrar före någon annan. Jag gillar bredden. Bredden i sig är favoriten. Jag gillar ju inte all jakt lika mycket, men om någon frågar om jag skulle kunna tänka mig att bara jaga and, skulle jag säga nej. Men jag älskar andjakten och jag älskar rådjursjakten och klövviltsjakten. Varje jakt har sin tjusning. Det är just det som är så fantastiskt, att bredden i jakten är så stor. Det är också något som jag försöker berätta för de som är nya jägare att alla kan hitta något i jakten. En del kanske blir hundförare, andra blir eftersöksjägare. En del ägnar sig åt viltvård eller predatorjakt och andra kanske nöjer sig med att vara passkytt och så vidare. Det är det som är så häftigt med jakten att man kan nörda in sig eller behålla bredden. Jakten är fantastisk på det sättet. Däremot märker jag, ju längre jag har jagat och på de som jagat länge, att det är kanske inte är att man måste få skjuta ett vilt som är det viktigaste med jakten, utan människorna omkring den. När man är ett gäng som man träffar i samband med just den jaktformen eller kanske på just den jaktmarken, då är det dessa som gör den så viktig.
Jaktkunskap
2014 startade Marcus Jaktkunskap i samband med att Marcus haft sin jägarexamen i ett år och saknade lättillgängligt material för att fortsätta utvecklas inom jakten.
– Jag märkte genom mina egna jakter att det fanns så ofantligt mycket kunnigt folk där ute vars ord inte nådde ut på ett annat sätt än kretsen närmast dem eller de som de stötte på genom de jägare som jagade med dem.
– För nyblivna jägare så är den kunskapen jätteviktig! Men även för jägarkåren i gemen. Därför tyckte jag att det var viktigt att förmedla det och då blev den första filmen till på Youtube eftersom jag ville att den skulle vara öppen och tillgänglig för alla. Då fick man följa med mig på ett ärligt sätt eftersom jag själv var väldigt okunnig och ny, när jag frågade jag olika jägare, forskare och andra en massa frågor kopplat till jakten.
Tre miljoner visningar
Med tiden förändrades Jaktkunskaps koncept från att endast publicera utbildningsfilmer inom jakt på Youtube till att mer eller mindre vara ett utbildningsföretag inom jakten.
– Fördelarna med filmerna var att de fick väldigt stor spridning för att vara långa utbildningsfilmer. Vi har lite över tre miljoner visningar sammanlagt på våra 15 filmer, vilket vi så klart är väldigt stolta över. Men ekonomiskt var det ohållbart i längden att göra den typen av film. Affärsmodellen håller inte för det, tyvärr. Sen har Jaktkunskap utvecklats till ett företag där vi erbjuder mer utbildning inom jakt som jägarexamen, utbildningsjakter, skytteutbildningar, utbildning inom viltvård och hundutbildningar. Vi blandar digitala utbildningar med fysiska träffar.
Jaktgalan
Marcus har också synts i samband med Jaktgalan från starten 2019. Till att början som jurymedlem men från och med 2022 syntes han i bild som en av två programledare under den digitala galan under pandemin.
– Ja, jag har den stora förmånen att sitta i juryn och även vara programledare tillsammans med Katharina Olsson under själva galan. Ett väldigt roligt uppdrag där Katharina och jag får prata med de nominerade och ta del av deras känslor och tankar kring det hela. Allt från att bli nominerad till att kanske slutligen stå som vinnare i sin kategori.
I juryn är vi ett sammansatt gäng från olika organisationer inom jakten. Juryn har också den äran att utse ”juryns pris”. Jag känner väldigt starkt för Jaktgalans grundidé, att hylla i stället för att beskylla. Vi jägare har olika åsikter, vi har olika kunskaper, härkomst, erfarenhet, perspektiv etcetera. Det kan ibland göra att vi pratar emot varandra. Det som är häftigt med Jakgalan är att vi själva lyfter fram de vi tycker är föredömen. Det är mycket lättare att kopiera beteenden, tankar och kunskaper ifrån de vi tycker gör lite mer rätt än att lista ut alla sätt man INTE ska göra på. På så sätt skapar vi inspiration, motivation och föredömen och få hylla de som gör en insats för jakten.
Partytrick
Jaktgalan i sig skapar en drivkraft att vara en förebild för andra och för att de kanske en dag blir hyllade på Jaktgalan. Vi märker att det är stort och ärofyllt att till en början bara bli nominerad till någon av kategorierna i Jaktgalan. Jakten är både en liten värld och en stor värld. En liten värld procentuellt sätt i landet men det är ändå cirka 300 000 jägare i Sverige men som påverkar kanske fem till tio gånger fler än så med de som vi lever nära eller de som vi gör insatser för genom till exempel våra 60 000 trafikeftersök eller viltvårdande insatser, kommunjägare, jakthundsuppfödning och så vidare. Är man då en del av allt det och blir nominerad i någon av kategorierna i Jaktgalan, är det en jättestor grej. Det hör vi inte minst i alla samtal vi gör. Det är riktiga glädjetjut och stora känslor kring dessa.
Marcus inger ett väldigt förtroende i det mesta han tar sig för, inte minst som speaker i Jaktkunskapsfilmerna. Men ibland händer det att man ber honom använda sin härliga och förtroendeingivande röst i andra sammanhang.
– Ja, det händer ibland att man vid till exempel en fest, ber mig säga något roligt med min Jaktkunskap-filmröst. Det blir ju lite roligt och jag kanske kan kalla det som mitt lilla partytrick? skrattar Marcus.
Marcus Nolfelt
Ålder: 48 år.
Familj: Hustru och två sönder, 15 och 12 år.
Bor: Haninge.
Yrke: Företagsutvecklare, ägare och grundare av Jaktkunskap.
Aktuell som: Programledare på Jaktgalan tillsammans med Katharina Olsson.
Text: Katharina Olsson
Foto: Ewa Ekfeldt