Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

I detta avsnitt börjar vi på Haninge skjutbana för att sedan ta oss vidare till Börstil skjutbana och Östhammars jaktskytteklubb. Vi kommer att träna på så kallade ”rabbitar”, lerduvor som studsar efter marken, dessutom kommer vi att skjuta på den klassiska harfiguren, som om man tagit jägarexamen känner igen. Det och mycket mer bjuder detta avsnitt på, så häng med.

Återigen har vi till vår hjälp Emil Håkansson, en ambitiös och talangfull kille som i tidig ålder bestämde sig för att satsa på skyttet. Emil har krönt stora framgångar både nationellt och internationellt. Jag och Emil, som är min träningspartner, har delat detta intresse i nästan ett decennium. Vårt samarbete har stärkt oss båda, och vi har utvecklat en starkt sammansvetsad duo.

Att ha ett hagelvapen som är perfekt anpassad efter dina egna mått är av yttersta vikt. Du brottas ytterst sällan med att kolvkammen på en fast kolv är för hög. Om kolven inte passar dig beror det allt som oftast på att den är för låg. Det enklaste sättet är att tillfälligt fästa något på kolvkammen för att justera höjden. En mer permanent lösning är att låta en skicklig vapensmed eller kolvmakare anpassa kolvkammen efter dina behov. Att ignorera problemet med en för låg kolvkam kommer med största sannolikhet leda till ett dåligt skytte. Vill du få ut så mycket som möjligt i ditt hagelskytte så måste vapnets olika mått anpassas efter dig, så enkelt är det bara. På skjutbanan går det väl an att träffa något enstaka hagel i en lerduva, men att med vetskapen skjuta mot levande varelser med ett vapen som inte passar är oetiskt.

Text: Ulf Edén Kravik
Foto: Johan Olsson