Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Uppflogsskytte, en avgörande färdighet för bland annat fågeljägaren som kräver noggrannhet och träning. Genom att simulera jaktsituationer på skjutbanan med lerduvor som flyger åt olika håll, kan du som jägare finslipa din teknik och skapa en solid grund för säkerhet och precision i skogen. Från fotställning till sving, varje moment är viktigt för att träna upp skickligheten och maximera chanserna för en framgångsrik jakt.

I föregående avsnitt behandlade vi hagelskytte mot snabba fåglar och vi spinner vidare inom det ämnet, men nu med betoning på uppflogskytte. På skjutbanan kommer det att innebära mycket träning på trapbanan med lerduvor som flyger från oss. Detta träningsskytte översatt till jakt kan vara bland annat rough shooting, fasan- eller ripjakt.

Trapskytte kan se ganska enkelt ut med lerduvor som i sin flykt har ritningen från dig. Det kan vara den bilden av ett till synes enkelt skytte som sätter käppar i hjulen för dig. Som vi berört under de tidigare avsnitten, så är det de små detaljerna som gör en stor skillnad i ditt skytte. Men mer om det längre ner i texten.

Text: Ulf Edén Kravik
Foto: Johan Olsson