Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

I vår andra del av skjutskolan skall vi lägga grunden för ett bra kulskytte. Jag kommer att gå igenom SARA, ­inskjutning av vapnet och hur du grovriktar siktet, några grundläggande tips för ditt stående skytte, visa hur du lätt kan skapa roligt skytte samt snacka lite om ljud­dämpare.

Till att börja med vill jag ge dig en väldigt bra ramsa från det svenska försvaret, har du gjort lumpen så känner du garanterat till denna, nämligen SARA, Ställning – Andning – Riktning – Avfyring. En smart liten ramsa som inte är dum alls att tänka på när du skjuter kula.

Ställning: Skjutställningen spelar väldigt stor roll för resultatet när du skjuter och det finns en mängd olika smarta skjutställningar att ta till vid olika jaktformer. Antingen använder du dig bara av kroppen, eller så tar du till olika hjälpmedel i skogen eller som du bär med dig. Gör du fel här, oavsett om du sitter, ligger eller skjuter knästående, så kommer det att påverka ditt resultat. I det här avsnittet blir det endast skytte från bänk och stående skytte. Men det kommer mer om detta i ett senare avsnitt av skjutskolan.

Text: Anders Nilsson
Foto: Anders Andersson