Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Jagar man mycket och ofta så kommer man förr eller ­senare att ta skott som man i efterhand inte är speciellt nöjd med. Ett bra sätt att undvika dessa i möjligaste mån, är att sträva efter att alltid ta stöd när du skjuter kula.

Det är den 16 augusti och plötsligt står han där, bocken med de långa bakåtböjda hornen och med de extremt långa taggarna som du har gått och spanat på hela sommar­en. Du har bedömt honom till silver, kanske guld och du har bestämt att det är dags att han lämnar över till nästa generation. Sakta, sakta, fäller du ut dit skjutstöd, lägger studsa­ren på plats och när hårkorset når bog­en ligger det helt stilla. Allt känns perfekt när skottet går och det tar också exakt där du hade tänkt dig.

Ja, det där är ju det optimala när du är på jakt, att allt går som på räls och skotten tar exakt på avsedd plats. Men jagar man mycket och ofta så kommer man förr eller senare att ta skott som man i efterhand inte är speciellt nöjd med. Ett bra sätt att undvika dessa i möjligaste mån, är att sträva efter att alltid ta stöd när du skjuter kula och det är detta som den tredje delen i vår skjutskola skall handla om. Att ta bra stöd och att hitta bra skjutställningar för olika situationer och jaktformer.

Text: Anders Nilsson
Foto: Anders Andersson & Anders Nilsson