Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Du är bjuden till kompisarna för att testa drevjakt för första gången, du har laddat länge och ­peppen är total. Vädret är kanonfint och i den första såten står du i ett högt och rejält torn. Din första reflektion är fasen vad kul, men också att skjutgatorna inte är alls speciellt breda och att det därför inte kommer att vara gott om tid för att bestämma sig för skott. Nu gäller det att du har övat rejält så att grunderna sitter och du ska hinna ta skott – och att skotten då sitter där de skall.

Nu börjar grunderna i kulskyttet förhoppningsvis att sitta och det är därför dags att växla upp lite och skjuta mer tillämpat skytte. I det här avsnittet kommer jag att gå igenom stående skytte, snabbare lägen och snabbare skott, byte av mål samt visa några bra övningar för att kunna variera skyttet.

Glöm aldrig säkerheten, den får aldrig brista, inte heller nu när du börjar bli lite varm i kläderna. Fortsatt vill jag också trycka på vikten av att det skall vara kul att skjuta!

Ju mer du övar och desto mer varierat du övar och skjuter så kommer det att bli lättare att hitta vägar till bra skott vid olika jaktformer och skottillfällen. En jaktform som i sig bjuder på stor variation och olika lägen, är jakten på vildsvin. Därför inleder vi med ett exempel på hur du kan öva inför detta med det så kallade Vildsvinspasset som Jägareförbundet har tagit fram. Tanken är att du efter lite övning skall vara bättre förberedd inför de olika jaktformer som vildsvinsjakten erbjuder. Först åteljakten, sedan smygjakten som du kanske skall ägna dig åt på mjölkmogen vete i sommar och sist men inte minst inför drevjakterna i höst.

Text: Anders Nilsson
Foto: Anders Andersson & Anders Nilsson