Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

I förra avsnittet kollade vi på skjutställning och hur hagelbössan fungerar. Denna gång fokuserar vi på grunderna i skyttet, bjuder på lite matnyttiga tips och pratar om vad du kan göra för att vässa skjutkunskaperna, både jaktligt och på skjutbanan.

När man skjuter med hagel är det en fördel att kunna ha båda ögonen öppna, något alla inte kan. Vissa kan vara högerskyttar men ha ett vänsterdominant öga. Detta gör att man hela tiden kommer att skjuta på sidan om målet om man inte blundar med vänster öga. Genom att med båda ögonen öppna ta sikte med handen och peka på en riktpunkt en bit bort och sedan prova stänga vänster öga så ser du om riktpunkten förändras eller inte. Om riktpunkten ligger kvar där du pekade när du stänger vänster öga så är du högerdominant. Om vänster öga är dominant så kan man som nybörjare med fördel täcka vänster öga med en lapp. Övningen fungerar så klart omvänt för vänsterskyttar.

Text: Anders Nilsson
Foto: Anders Andersson