Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Vapenvård kanske inte är det absolut roligaste som finns, men det är viktigt att underhålla dina vapen. Det ökar livslängden och ur säkerhetsynpunkt är vapenvården en detalj i en jägares liv som inte ska tummas på. Vi träffade Andreas Dahlbom, som kan det här med vapenvård.

Ett illa eller ovårdat vapen kan påverka dina jaktliga resultat med bland annat patroner som klickar, men även ur jaktetiska aspekter ska ditt vapen vårdas. Det kan även i vissa fall vara farligt för dig som brukar vapnet om det inte vårdats. Det här är detaljer som inte ska nonchaleras.

Vi kommer i det här avsnittet att gå igenom den dagliga översynen av vapnet, med det menar vi att efter varje jakt eller tur till skjutbanan göra en lättare vapenvård. Vi kommer även gå in mer på djupet med en mycket grundlig rengöring av vapnets olika delar och detaljer. Den sistnämnda punkten är jag säker på att det slarvas med runt om i landet.

Text: Anders Nilsson
Foto: Anders Andersson