Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Som jägare är det en ynnest att få ta del av de fantastiska och värdefulla resurserna våra skogar och sjöar har att erbjuda. Och det är när tystna­den efter skottet infinner sig och viltet ligger framför dig som arbetet börjar. Från och med då handlar det om mat.

För att få en bra slutprodukt på tallriken är det många steg som är viktiga. Skottets placering, hygienen vid urtagning och hängningen. Hur viltköttet förvaras i frysen eller kylen är väldigt viktigt. Det får inte ta smak av andra livsmedel, frysbrännas, utsättas för syre, bakterier etcetera. Vakuumförpackning är kanske den främsta formen för packetering av kött, bär, svamp och andra livsmedel. För hur mycket du än försöker får du aldrig en vanlig plastpåse lika tät och fri från luft som med en vakuumpåse. Den största orsaken till att livsmedel förlorar smak, näringsvärde, konsistens och kvalitet är syre. Det är även syret i en påse som orsakar frysskador, vilket också kan utveckla mikroorganismer. Det är därför användandet av vanliga fryspåsar och behållare inte är optimalt, eftersom det kapslar in syret tillsammans med livsmedlet.

Produkter vi har testat

  • Finnvacum Pro
  • FoodSaver FFS006X
  • FoodSealer Pro OBH
  • Lava V.100 Premium
  • Lava V.300 Premium

Text & Foto: Tony Hansson