Detta är premiuminnehåll!
Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.
+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.
Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.
Antibiotika är ett läkemedel som används för att bekämpa infektioner som orsakas av bakterier. Penicillin, som är en typ av antibiotika, upptäcktes av en slump redan 1928 av forskaren Alexander Flemming och drygt 15 år senare fick han nobelpriset för just denna upptäckt tillsammans med de två forskare som uppfunnit tekniken för att kunna masstillverka medicinen.
Det finns olika typer av antibiotika som bland annat har olika verkningsmekanism, verkningslängd och möjlighet att penetrera olika typer av vävnad. Olika typer av antibiotika har också olika verkningsspektrum vilket innebär att de har effekt mot olika många bakterier. Ett antibiotikum med ett smalt spektrum är riktat och effektivt mot en typ av bakterier medan ett antibiotikum med brett spektrum inte är lika välriktat utan har effekt mot flera olika typer av bakterier inklusive fler av de goda bakterier vi har i kroppen framför allt i tarmen. Antibiotika bekämpar endast infektioner orsakade av bakterier och är verkningslöst mot andra typer av infektioner som virus- eller svampinfektioner.
Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika och det är ett växande problem både i Sverige och i världen. Antibiotikaresistens leder till att det finns sjukdomar som tidigare varit behandlingsbara med antibiotika inte längre har någon effektiv behandling och vissa av dessa sjukdomar kan vara dödliga utan behandling.
Text & foto: Emma Lindblad-Åström, klinikveterinär Anicura Västra Djursjukhuset i Göteborg. Specialist i hundens och kattens sjukdomar