Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Artros är en vanlig diagnos hos äldre hundar, särskilt bland de lite större ­raserna. Artros är en kronisk sjukdom i leder som ger upphov till smärta, stelhet och nedsatt rörelseförmåga. En relativt ny typ av medicin, ­bedinvetmab (Läkemedelsnamn Librela) verkar ha bra effekt hos patienter med artros, vilket bidrar till bättre livskvalitet hos många patienter som inte blivit hjälpta av de behandlingar som tidigare funnits på marknaden.

Osteoartrit är egentligen definitionen på den kroniska led­inflammationen. Osteoartros, eller bara artros är definitionen på de förändrar som ses på röntgen vilket är ett vanligt sätt att ställa diagnosen. Egent­ligen beskriver de i princip samma sak, men för enkelhetens skull kommer jag fortsättningsvis använda begreppet artros i denna artikel. Artros hos hund kan uppstå av flera anledningar. I huvudsak kommer det antingen av två olika skäl. Det ena är en onormal belastning av en normal led, till exempel där en hund tränas/jagar för hårt eller för länge. Det andra är vid normal belastning av en sjuk led som av någon anledning inte fungerar som den ska. Exempel på sjukdomar i ­leder är traumatiska skador (till exempel frakturer eller ledbandsskador), utvecklingssjukdomar som till exempel ostechondros (ibland kallat lösa benbitar) eller felaktigt utvecklade leder som exempelvis höftledsdysplasi.

Text: Josefin Hållbus