Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Det är sällan enkelt att fatta själva beslutet att hunden ska få somna in. Ibland är det helt självklart att hunden inte ska behöva plågas längre, till exempel vid en allvarlig skada eller en sjukdom med dålig prognos på en äldre hund. Andra gånger är det inte lika självklart.

Idag finns betydligt bättre möjligheter än tidigare att rädda liv på sjuka djur, både när det gäller utredningsmöjligheter, ­medicinska behandlingar och operationer. Det är dock viktigt att skilja på möjlig­heterna att klara livet från möjligheterna att bli en fungerande jakthund igen. Även om vissa jakthundar kan bli lyckliga pensionä­rer hemma på gården eller hos någon bekant finns det andra hundar som blir mycket olyckliga av att lämnas hemma när husse eller matte ska ut på jakt. En annan viktig aspekt är att man inte måste låta ett djur gå igenom avancerade behandlingar och operationer bara för att det finns möjlig­het att göra dem, speciellt inte när det gäller äldre och mycket sjuka djur.

Text: Josefin Hållbus
Foto: Emma Lindblad