Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

nuti kotkanalen löper själva rygg­märgen, den är lite som en telefonsladd som vidarebefordrar informationen mellan kroppen och hjärnan. Ryggmärgen skyddas på ett smart sätt av de ihåliga kotorna som den passerar igenom. Mellan varje kota (förutom mellan de två första kotorna, atlas och axis uppe vid skallbasen) så finns det också en disk som gör kotpelaren rörlig och tar upp stötar, även detta för att hjälpa till att skydda den ömtåliga ryggmärgen.

En hund har sju halskotor (C1-C7), 13 bröstkotor (T1-T13) och sju ländkotor (L1-L7) som alltså ligger uppradade efter varandra. I varje kota finns två små hål (så kallade foramina) där en nervrot från ryggmärgen kan passera ut. Nervrötterna grenar sedan upp sig och passerar ut i hela kroppen. Om man till exempel kittlar sin hund mellan tårna i baktassen så går det nervimpulser från tassen, upp längs med nerverna i bakbenet, in via nervrötterna, genom foramina och till ryggmärgen. Därefter skickas impulserna vidare från ryggmärgen till hjärnan som registrerar att något rör vid tassen. På samma sätt kan hundens hjärna skicka en signal tillbaka via ryggmärgen, ut i nervrötterna, ner längs med bakbensnerverna och till tassen som hunden då drar undan.

Text: Mia Norell Candetoft, Veterinär på Anicura Albano Djursjukhus