Detta är premiuminnehåll!
Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.
+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.
Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.
Säsongen för fästingar blir längre ju mildare och kortare vinter det har varit och det är inte ovanligt att man hittar de första fästingarna redan i mars eller tidigare och att säsongen sedan håller på långt in på hösten/vintern. Många djurägare väljer att använda någon typ av fästingmedel till sin hund för att minska risken för fästingangrepp. Men måste man verkligen använda förebyggande fästingmedel till sin hund? Och vilket preparat ska man i så fall välja och varför?
Huruvida man behöver använda förebyggande behandling mot fästingar eller inte, är en fråga om hunden får fästingbett eller inte. Alla fästingar kan bära på sjukdomar och fästingen sprider sjukdomar när de biter sig fast i huden på värddjuret. De sjukdomar som vanligtvis sprids via fästingar här i Sverige är Anaplasma, Borrelia och TBE. Längre söderut i Europa förekommer andra fästingarter än här i Sverige och dessa kan sprida även andra sjukdomar.
Det enda sättet att skydda hunden mot dessa fästingburna sjukdomar är att minska risken för fästingbett, antingen genom att hunden inte exponeras för fästingar, vilket är svårt för de flesta som har med hunden i skog och mark, alternativt använda någon typ av förebyggande behandling.
Text: Emma Lindblad-Åström, klinikveterinär Anicura Västra Djursjukhuset i Göteborg. Specialist i hundens och kattens sjukdomar