Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Trots att första fallet av noskvalster i Sverige ­påvisades för snart 50 år sedan vet man ­fortfarande väldigt lite om den lilla parasitens livscykel, smittvägar och förekomst. De allra ­flesta jakthundsägare har dock hört talas om noskvalster och det är inte sällan som det anges som en möjlig orsak till försämrat luktsinne och nedsatt förmåga att hitta vilt.

Noskvalster (Pneumonyssoides Caninum) hos hund påvisades första gången i Sverige 1971 och en tidig studie visade att två procent av de undersökta hundarna bar på parasit­en. Under 90-talet gjordes en ny studie vid SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Uppsala) på 534 hundar där man hittade noskvalster hos 21 procent av de undersökta hundarna. Man har även gjort liknande studier på katt och räv men inte kunnat påvisa noskvalsterinfektion hos dessa arter. I Norska studier har man visat en liknande utbredning hos hundpopulationen som i Sverige.

Text: Emma Lindblad-Åström, klinikveterinär Anicura Västra Djursjukhuset i Göteborg