Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Glaukom eller högt tryck inne i ögat är ett akut tillstånd som leder till ­permanent synnedsättning om det inte behandlas skyndsamt. Det höga trycket skadar näthinnans synceller vilket leder till irreversibel vävnadsdöd. Glaukom kan uppstå på grund av flera olika anledningar, vissa orsaker är ärftliga och andra mer slumpvisa.

Inne i ögat finns kammarvätska som bildas av ciliarkroppen på baksidan av iris/regnbågshinnan. Utflödet av kammarvätska sker i kammarvinkeln mellan hornhinna och basen av irisen. ­Produktionen av kammarvätska och utflödet av vätskan håller en relativt konstant balans så att trycket i ögat hålls jämnt.

Om avflödet av någon anledning minskar ökar trycket. Detta kan bero på att avloppet är trångt vilket är fallet vid primärt eller ärftligt glaukom som är mer vanligt hos vissa raser som till exempel Flat coated ­retriever och Springer spaniel. Det finns också ärftliga öppen­vinkelglaukom som har en mer smygan­de utveckling hos till exempel Gråhund. Hos människa är långsamt utvecklande öppenvinkelglaukom den vanligaste formen.

Text: Josefin Hållbus