Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Tändernas status är avgörande för en god hälsa hos din hund, och även om olika hundar har olika behov så kan inget ersätta regelbunden tandborstning.

Hundar har normalt 42 tänder i sin permanenta tanduppsättning. Tandens yttre delar består av dentin och emalj som är en mycket hård vävnad som kan stå emot omfattande slitage. Emaljen har en glatt yta som gör att bakterier inte fastnar på den så lätt. Den synliga delen av tanden kallas för krona. Innanför emaljen finns pulpan som innehåller blodkärl och nerver. Under tandköttskanten finns roten, som fäster in till det anpassade hålet i över eller underkäkens ben med en ligamentstruktur som kallas för parodontiet. Roten på en permanenttand är en relativt sett stor struktur jämfört med kronan, en hörntand har en 3-4 gånger så stor rot som krona.

Tänder kan ofta undersökas initialt på vaken hund, men om tänderna ska röntgas eller på något sätt åtgärdas behöver hunden sövas. Detta kan tyckas onödigt krångligt och kostsamt, men det är helt omöjligt att göra en komplett undersökning och behandling av en hund-mun utan narkos.

Text: Josefin Hållbus