Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Hjärt- och lungräddning (HLR) är en livsavgörande kunskap att ha – både för människa och för djur! Våra hundar kan råka ut för olyckor både hemma och när vi är ute i skogen, och ett snabb agerande är essentiellt för chansen att rädda liv, även om prognosen för den som drabbats tyvärr är avvaktande.

Syftet med HLR är att snabbt hjälpa till med syretillförseln i kroppen och därmed försöka hålla individen vid liv.

Denna artikel ger en grundläggande information om hjärt- och lungräddning hos hund, och hur vi som ägare bör agera i stunden när vi anar att vår jaktkamrat och familjemedel har drabbats.

Blodcirkulationen i våra hundars kroppar har liksom hos människan i huvudsaklig uppgift att transportera in syre (bränsle) och ut koldioxid (restprodukter) från kroppens celler. Ämnesomsättningen i cellerna är beroende av att få tillgång till syre och näringsämnen via blodet. Blodcirkulationen består framför allt av hjärtat och blod­kärl­en. Hjärtat pumpar normalt sett ut en viss mängd blod, som ska kunna tillgodose alla behov. Fungerande andning är nödvändigt för at vi ska kunna få tillgång till syre, och via luften som når lungorna kan syret transporteras via blodet ut i kroppens celler – och koldioxid som bildats i ämnesomsättningen går ut samma väg. Cirkulationen och andningen är således tätt sammankopplade och beroende av varandra.

Text & foto: Anna Pettersson