Detta är premiuminnehåll!
Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.
+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.
Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.
Syftet med ögonlysning är att undvika att använda hundar som nedärver defekter som innebär problem för individen eller rasen som helhet. Vissa sjukdomar kan resultera i nedsatt syn eller blindhet vid unga år vilket blir ett stort problem för individen.
Endast speciellt utbildade veterinärer, så kallade auktoriserade ögonlysare, får utföra undersökningen och fylla i intyget som skickas in och registreras av Svenska Kennelklubben eller i vissa andra fall till specialklubbar som inte är anslutna till SKK.
Utbildningen till auktoriserad ögonlysare är lång, den tar i snitt åtta till tio år att genomföra och det examineras cirka en till tre ögonlysare per år i Sverige. Antalet aktiva ögonlysare är idag cirka 40 stycken i hela landet. De flesta har sin huvudsakliga arbetsplats på en klinik eller djursjukhus, men många utför ögonlysningar regelbundet på andra mindre kliniker eller arrangemang, såsom utställningar.
Text: Josefin Hållbus