Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Sommaren är efterlängtad av många, och en del av våra jagande hundar har en liten lugnare period under de varmaste månaderna. Det finns dock vissa specifika situationer som innebär en risk för våra hundar under sommaren, med symptom som kan vara allt från milda till livshotande.

Som med mycket annat gäller det att veta hur man ska agera förebyggande och om olyckan är framme, agera. Denna artikel tar upp en del av sommarens faror – inte något nytt ämnesområde men ack så viktigt!

Värmeslag har tagits upp mer omfattande i en tidigare artikel (se nummer 5-6 2022) men är väl värt att nämnas igen då riskerna är stora då vi nu är i den period på året där vi ser flest fall av värmeslag hos hund.

Hundar har en begränsad förmåga att göra sig av med överskottsvärme, och ett av de viktigaste sätten är att utsöndra värme från huden ut i omgivande miljö. Detta kräver dock att omgivande temperatur är svalare än hunden, och därmed ökar risken att hunden inte kan göra sig av med tillräckligt med värme under våra varma sommarmånader. Riskerna är stora med hundar som sitter instängda i varm miljö (exempelvis en bil) men även en varm sommardag kan innebära risk för överhettning, även om hunden befunnit sig i skuggan.

Text: Anna Pettersson