Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Våren och sommaren är snart här och det börjar bli lite varmare i hav och sjö och många hundar blir mer badsugna. Något som kan öka risken för att ådra sig vattensvans, vilket de flesta med vattenaktiva hundar känner till även om inte alla kanske har drabbats av det själv så kan det vara bra att veta vad det kan vara när hunden plötsligt hänger med svansen.

Det som i dagligt tal brukar kallas för vattensvans, eller retrieversvans, är en inte helt ovanlig åkomma hos hundar. Problemet beskrevs först hos labradorer och pointers. Arbetande jakthundar verkar löpa ökad risk att drabbas av vattensvans. Utöver labrador och pointer ses det även frekvent hos andra raser, så som beagle, engelsk setter, spaniels, golden och flat-coated retriever men sporadiskt även hos andra raser.

Det har diskuterats om detta verkligen är ett äkta sjukdomstillstånd men det vet man nu att det är och det korrekta namnet är akut kaudal myopati vilket innebär en akut nedsatt förmåga i den bakre muskulaturen.

Text: Emma Lindblad-Åström, klinikveterinär Anicura Västra Djursjukhuset i Göteborg. Specialist i hundens och kattens sjukdomar