Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Ännu en spännande tid på året är på ingående, och för många är detta en period när våra hundar är mer lösa i skog och mark – och kanske i närmare kontakt med de vilda djuren. Sårskador hos våra hundar är relativt vanliga, men kan vara allt ifrån livshotande till helt odramatiskt. Denna artikel ger en överblick över vilka typer av sårskador som finns, hur de läker och behandlas samt när vi bör vara oroliga för mer allvarliga sårskador inklusive vilka tecken som finns på att läkningen inte går som det ska.

En sårskada drabbar ofta flera olika typer av vävnader, men vi ser oftast skadan i huden först. Direkt under huden finns underhuden som har – beroende på del av kroppen – mer eller mindre fett runt sig. Under huden finns sedan muskler i olika lager, och vid kroppens olika ben finns även leder som riskeras att skadas om ett sår uppstår för nära. I allvarliga fall kan även de större kroppshålorna (bröst- och bukhålan) påverkas av sårskadan varvid läget snabbt blir allvarligt.

Sårskador finns i flera olika typer och kan klassificeras på olika sätt, men det är vanligt att benämna dem utifrån vilket ursprung skadan har – alltså vad som har hänt med huden och den underliggande vävnaden. Därmed har olika skador också olika allvarlighetsgrad och ger olika typer av sår.

Text: Anna Pettersson, legitimerad veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar på AniCura Djursjukhuset Albano.