Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

En större grupp på cirka 15 vildsvin ­kommer springande nere i svackan, men de rör sig så nära varandra att de inte bjuder på många skottill­fällen. Dagens jakt i Alunda bjuder dock på fina hundarbeten, viltrika marker och framför allt ett trevligt jaktsällskap.

Det har blivit tidiga mornar och sena kvällar den här jaktsäsongen. För att i pandemitider undvika hotellnätter har vi försökt leta en hel del jakter på hemma­plan, men när det kommer en inbjudan på att få vara med på drevjakt i Alunda strax utanför Uppsala tackar man inte nej. Då kliver man istället upp tidigt.

Det är ett strålande väder på morgonen när jag viker av motorvägen norr om Uppsala. Förväntningarna är alltid stora en morgon på väg till en jakt, men de är lite extra stora idag. Detta på grund av att jag haft förmånen att vara med och jaga på de här markerna förut, och senast fick jag en fin råbock i pass som jag fick fälla.

Stämningen är hög medan alla anländer till samlingen. Knastret från elden i eldkorgarna blandas med ljudet från förväntansfulla hundar och jägare som delar med sig av forna jaktupplevelser.

Text: Johan Olsson
Foto: Fredrik Söder