Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Drevskallen ekar och plötsligt kommer beaglen upp och vänder precis bakom våra ryggar. Följ med när Allt om Jakt & Vapen besöker Jakob, Björn och Ymer i Bäck, strax utanför Gävle för en dags harjakt.

dag är jag på väg söderut för att träffa Jakob Aspelin, en småviltjägare som håller till utanför Gävle. Planen för dagen är att Jakob och hans far Björn skall släppa Jakobs beagle Ymer, som förhoppningsvis ska få upp en hare och driva den i pass. Det känns som en bra plan så här på förhand.

Bland alla jaktformer som finns att välja på i vårt avlånga land är harjakt med drivande hund absolut en favorit för undertecknad. Det är något speciellt med att lyssna på ett klingande hardrev, och om man har tur kan man få se drevdjuret flera gånger. Om man inte är för ivrig att skjuta då vill säga.

I dessa tider undviker man onödiga övernattningar, så med tanke på att dagens resa tar cirka två timmar rullar jag hemifrån i tidig morgontimme. Vi möts upp vid en bensinmack i Valbo, och sedan tar jag rygg på Jakob den sista biten mot Bäck.

Text: Johan Olsson
Foto: Anders Dahlgren