Jägarexamen, del 2

Vildsvinsjakt

Anders Andersson jagar vildsvin
Anders Andersson på väg ut till åtelplatsen. Måttligt nervös, men full koll på nerverna.

+ DETTA ÄR EN PREMIUMARTIKEL
Logga in eller teckna en prenumeration här för att läsa hela artikeln.
Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

I mitten av maj var det dags för vår layoutare/kamera­man och nyutexaminerade jägare, Anders, att få testa sina kunskaper praktiskt vid en åteljakt på vildsvin i Nynäshamn. Att få skjuta sitt första vilt är alltid ­speciellt. Att dessutom göra det under lite press med dubbla kameror bakom ryggen kan få vem som helst lite extra skakig. Men Anders skulle visa sig vara mer kontrollerad än han själv kunde ana.

Det här jaktreportget handlade ­ganska mycket om ombytta roller. Vår kameraman Anders agerade framför kameran och jag bakom. Jag fick därmed ”micka på”, kolla ljud och kamerastativ av olika slag etcetera. Jag kunde se att Anders njöt lite extra av att se mig försöka hålla reda på alla ljudenheter och kameror. Jag tror även att han passade på att ge mig några extra uppgifter.
Väl framme vid Djursnäs Säteri i Ösmo, strax utanför Nynäshamn, mötte vi upp viltmästare Martin Liljeholm. Han visade oss runt på gården och Anders fick en genom­gång inför kvällens jakt samt visades foderspridarna som de använder vid åtlar och foderplatser.

ANNONS

Text & foto: Katharina Olsson