Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Under en jakt med Det Första Jaktlaget i Skräll­dalen, Hälsingland, fick jag ett samtal med Lars Persson, en av mentorerna och resurspersonerna för de nyblivna jägarna. Lars har varit med länge och känner till varje sten, stubbe och viltstig på marken och det som kännetecknar honom är engagemang och ödmjukhet.

Jag förstår på Tor Lindquist, som står för inbjudan till jakten, att Lars är någon vi bör prata med. Lars har arbetat inom skogsförvaltningen på den här marken under större delen av sitt liv och besitter stor kunskap och erfarenhet gällande både området i sig, och jakten i stort. När jag träffar Lars kommer han in i jaktstugan iförd en gammal sliten fiberpälströja med egenhändigt påsydd ficka för radion och en utbytt dragkedja. Jag undrar för mig själv hur mycket den där tröjan fått uppleva i älgskogen genom årens lopp, tänk om kläder kunde berätta historier.

Text & foto: Anders Dahlgren