Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Michael Barchéus är en jägare och ordförande som vill värna om det avelsarbete som gjorts i generationer samtidigt som han bjuder på en och annan anekdot.

I en liten by utanför Boden bor Michael Barchéus, ordförande för Stövar­klubben i Norrbotten. Vi har stämt träff med honom och hans jaktkompis Kurt i Lång­berget, en by som ligger mellan Sandträsk och Gransjö, precis ovanför skidanlägg­ningen Storklinten. Vi ska göra en intervju med Michael och efteråt ska vi få följa med ut på harjakt med Michaels duktiga finskstövartik. Det är tidig morgon när vi kör längs den lilla grusvägen, Michael och Kurt kör först med oss i släptåg. Plötsligt ser vi något vitt fladdra till i strålkastar­skenet framför Michaels bil och i samma stund tänds hans bromslysen. Det är en hare som korsar vägen. Vilken tur att den inte blev påkörd konstaterar vi i följebilen.

Text: Johan Olsson
Foto: Anders Andersson