Säljakt i den norrländska skärgården

säljakt
Anna-Carin Westling från Hudiksvall är en rutinerad säljägare. Här tillsammans med chefredaktören för Allt om jakt & Vapen, Johan Olsson.

+ DETTA ÄR EN PREMIUMARTIKEL
Logga in eller teckna en prenumeration här för att läsa hela artikeln.
Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

En nackdel med att ha jagat hela livet är att man numera sällan överraskas eller imponeras ­under en jaktdag, även om en dålig jaktdag ­alltid är bättre än en bra arbetsdag, som en god vän ­brukar säga. Till dig som aldrig testat säljakt ­tidigare kan jag dock utlova en extraordinär upp­levelse. Om du dessutom lyckas boka en dag med Anna-Carin har du en oförglömlig upplevelse.

Klockan ringer strax efter tre en torsdagsmorgon i maj. Idag ska jag åka till Hudiksvalls kust och få följa med Anna-Carin Westling på säljakt. Anna-­Carin är uppvuxen med jakt, men det var bara sex år sedan hon upptäckte säljakten och idag är hon utan att överdriva en säl­entusiast.

Förutom sin egen jakt utbildar hon säljägare, hon brinner för sälens hälsa, jobbar tillsammans med kustfiskarna och hon är en stor entusiast när det gäller att ta tillvara på såväl kött som skinn och olja från dessa fascinerande varelser. Hon gör även säl­jakts­guidningar i båten ibland, även om det inte är någon omfattande verksamhet.

Text: Johan Olsson
Foto: Anders Dahlgren

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn