Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Att skarven är ett bekymmer i våra svenska skärgårdar är tyvärr ingen ­nyhet. Då är det tur att vi har dessa fantastiskt duktiga viltvårdare som tar skyddsjakten på största allvar. Allt om Jakt & Vapens marknadschef fick möjligheten att följa med en av dessa jägare för att lära sig lite mer om skarven och dess framfart och om hur skyddsjakten går till. Det ­visade sig vara en fantastiskt trevlig jakt som dessutom gör nytta.

I slutet av maj kom det ett tips till redaktionen om en jägare, Janne Källström, som flitigt försöker fylla kvoten på den årligt tilldelade skarvjakten i Söderhamns skärgård. Jag har aldrig tidigare jagat skarv, jag har inte ens sett en skarv i levande tillstånd. Men jag har följt debatten kring skarven och de bekymmer som fåglarna skapar när de bildar små kolonier på kobbar och skär och där allt levande dör ut på grund av skarvens spillning, som till stor del består av frätande ammoniak.

Text: Katharina Olsson
Foto: Anders Dahlgren