Den här artikeln finns även som film!

Under två avsnitt kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter kring kulskytte mot rörliga mål, på både korta och långa avstånd. Något jag skulle säga är typiskt skytte på drevjakter. Avstånden kan variera, likaså hastigheten på viltet, rörelsemönstret och såklart hur passet du står på ser ut i form av skjutgator och så vidare. Så häng med.

I det här första avsnittet kommer vi fokusera på skyttet på korta avstånd med en varierande hastighet på målet. Jag ska dela med mig av mina erfarenheter jag har samlat på mig under alla nationella och internationella tävlingar jag deltagit i, och såklart mina erfarenheter från jakten. Jag är säker på att du kommer att snappa upp ett och annat som du kan applicera på skjutbanan för att ta ditt skytte till nästa nivå.

Utrustningen

Vi börjar med det mest primära, vapnen. I det här första avsnittet kommer vi att använda en Blaser R93 med ett 22lr-kit. Kolven på detta vapen är anpassad efter mina kroppsmått, något som är otroligt viktigt för ett bra skytte. Blaser har enligt mig en ovärderlig fördel med pipbytessystemet. Jag skjuter fortfarande med samma trycke och kolv och på den här 22-pipan har jag även monterat ett rör för att få så likvärdig balans på vapnet mellan mina olika kalibrar. På vapnet sitter ett belyst Swarovski 1,7–13,3 x 42. Om ni frågar mig så är det här det ultimata allroundsiktet i form av en låg lägsta förstoring och en relativt hög maxförstoring, som dessutom har en objektivdiameter som tar in ljus bra.

Längst fram på pipan har vi gängat på en Rimfire II från Aimsport som gör att det bara ”puffar” till lite när man skjuter, dessutom så gör ljuddämparen att balansen i vapnet blir bättre.

I det andra avsnittet kommer vi fortfarande fokusera på kulskytte mot rörliga mål men då på lite längre avstånd. Då kommer vi skjuta med en Mauser M18 i kaliber 308 Win. En klassisk repeterstudsare i syntetstock. Den är utrustad med ett justerbart kindstöd. En bra kindkontakt är en förutsättning för att på ett bra och effektivt sätt skjuta snabba skott. Mausern har även en trelägessäkring vilket betyder att det går att plundra vapnet i säkrat läge.

På vapnet sitter en belyst Kahles Helia 1,6–8 x 42. Jag föredrar belysta riktmedel när det kommer till snabba skott då jag snabbt får en bekräftelse vart centrumpunkten i siktet är någonstans.

Längst fram på det här vapnet har vi gängat på Aimsports näst största ljuddämpare, Triton No5i. Den tar bort ljudknallen mycket bra, ger en mild rekyl så att du kan ligga kvar i målet bra efter avlossat skott.

Även om en ljuddämpare reducerar ner ljudet kan de fortfarande vara en skadlig decibelnivå, så att rekommendera är att använda hörselkåpor. I Skjutskolans alla avsnitt använder vi oss av Sordins hörselkåpor med medhörning. Medhörningen är bra, dels under jakt i och med att den förstärker omgivande ljud med en bra riktningsbestämning, dels när du står på skjutbanan och blir instruerad eller instruerar någon. Du vill inte lyfta kåporna från öronen på en skjutbana då det kan smälla från någon annan skytt.

Sist men inte minst så matar vi båda dessa nämnda vapen med Lapua-ammunition från Skytteprecision.

Att välja rätt kula

En vanligt förekommande kaliber som väldigt många använder är kaliber 308. Där hittar du ett jättestort utbud av kulor och patroner. Valet av kula under en drevjakt är såklart helt individuellt och vilken typ av effekt man vill ha i djuret. Jag personligen föredrar bondade kulor där mantel och blykärna är sammanlödda. De kulorna håller oftast ihop bra med en hög restvikt och ger ingen direkt köttförstöring. Andra föredrar snabbt expanderade kulor som ger en bra stoppeffekt i djuret, men med mer köttförstöring som följd. Men till syvende och sist handlar det om en sak, kulan måste träffa där den ska. Det spelar ju ingen roll vilken typ av ammunition du använder om inte träffen tar i dödliga områden.

Detta leder oss in på en viktig sak när det kommer till jakt och det är att du måste verifiera hur din ammunition tar innan du ger dig ut på jakt. Byter du jaktammunition måste du testa den på skjutbanan. Du får heller inte tro att din jaktammunition tar likadant som din övningsammunition.

Trycke – en viktig detalj

Att veta när det smäller är viktigt när det kommer till ett bra skytte och att känna sitt vapen är A och O.

Under jakter där skottsituationerna är under lugna förhållanden föredrar jag trycken som är lätta. Där har jag god tid på mig att i lugn och ro göra mig beredd, ta av en handske och lägga mig till rätta. En låg tryckesvikt är också något jag har på mina vapen jag tävlar med.

Men om vi tar till exempel jakter där skyttet är mer instinktivt så skulle jag rekommendera en högre tryckesvikt. Drevjakter i ruggigt väder kan göra att dina händer blir kalla något som kan göra att du tappar känslan mot avtryckaren. Eller att du helt enkelt är tvungen att använda handskar. Det blir såklart lite klumpigare vilket kan leda till att du inte får den där så viktiga känslan mellan fingerblomman och avtryckaren. Därav rekommenderar jag en högre tryckesvikt till dessa jakter.

Säkerheten

Säkerheten är något jag tagit upp i de tidigare avsnitten och något jag kommer att fortsätta med. Det är så pass viktigt tycker jag. För ett vådaskott får bara inte hända, vilket det tyvärr gör varje år. Om alla bara skulle lägga en extra tanke på vapenhanteringen och avyttra några dagar i veckan med att lära sig hantera sitt vapen så skulle dessa olyckor minska. Det är under stressade situationer det oftast kan gå fel, vilket på något sätt inte är en ursäkt.

Jag förordar en säkerhetsflagga när du är på skjutbanan. Det är precis vad namnet antyder, en flagga som du stoppar in i loppet. Det kan inte bli tydligare för dig och din omgivning, det är ju totalt omöjligt att det kan finnas ett skott i loppet.

Hagelvapnet ska vara brutet och slutstycket i kulvapnet ska vara utdraget ända tills du står på anvisad position redo att skjuta. Tumma aldrig på det.

Säkerhetstänket ska såklart även finnas med i skogen under jakt. Ta det lugnt och försiktigt, osäkra vapnet alldeles innan du ska skjuta, se till att dina fingrar är varma eller använd handskar du har tränat ditt skytte med. Pipan ska såklart vara i ofarlig riktning och fippla inte med fingret i varbygeln om du inte ämnar skjuta.

I det här avsnittet berör vi drevjaktsskytte på korta avstånd. I jaktliga situationer kan det innebära snabba vildsvin som kommer i trånga pass och med få skjutluckor. Först och främst, du behöver inte skjuta om du inte känner dig helt säker på att skottet kommer ta där du ämnar. I många av dessa fall kan det vara en hund alldeles bakom viltet som du måste hålla koll på. Det är mycket att hålla reda på och som jag nämnt här ovan är det i stressade situationer vi tar dåliga beslut. Så tänk på säkerheten, då reducerar vi de tråkiga utgångarna som händer varje år.

Att veta när det smäller är viktigt när det kommer till ett bra skytte och att känna sitt vapen är A och O.

Vi tar oss till skjutbanan

Nu har vi tagit oss till skjutbanan och vi ska skjuta på löpande vildsvin på ett avstånd av 20 meter. Vi kommer att skjuta på både långsamt- och snabbgående figurer och det gör vi med en Blaser R93 i kaliber 22lr. Jag kan varmt rekommendera att träna med 22lr, det är billigt, det låter knappt och låg rekyl vilket gör att du utan problem kan skjuta mycket.

Jag och Tony gör oss redo för att ägna oss det här roliga och samtidigt givande skyttet.

I det här fallet på vildsvinsbanan så vet jag avståndet till det rörliga målet samt vilken hastighet det har och jag räknar snabbt ut att jag behöver ha en framförhållning på cirka 15 centimeter. Vi kommer att börja med att skjuta ett skott per löp för att sedan öka svårighetsgraden en aning och skjuta två skott per löp.

Jag har tjatat om det här med benställning i tidigare avsitt, men det är för att jag tycker att det är så viktigt. Min bakre fots häl och min främre fots stortå ska bilda en linje som går mot mitten av vallen. Det är ungefär i det området jag planerar att skjuta.

Se till att andas för att syresätta musklerna, slappna av i kroppen och se till att rörelsen sker i din överkropp. Det är inte armarna som ska styra pipmynningen.

Jag börjar med pipmynningen cirka två meter ut från där vildsvinet kommer. Anledningen till det är för att jag vill se målet när de kommer ut och inte täcka det med pipan, det skulle göra att min sving blir hämmad. När vildsvinet kommer ut så går jag upp bakom det, går in och förbi träffområdet och vidare lite framför träffområdet. Där ligger jag med en konstant framförhållning, trycker av och fortsätter min sving efter skottet. Det kan vara lätt hänt att man stannar av i svingen vilket om man har otur riskerar en skadeskjutning. Det är väldigt sällan ett dåligt skott sitter framför ett löpande vilt, snarare något bakom träffområdet. Så stanna inte i svingen, det är viktigt. En till sak som jag gör när jag skjuter med kulvapen är att jag alltid ligger kvar i målet efter skott för att kunna se träffen. Det tankesättet har jag tränat in för att inte lyfta på huvudet och förlora dyrbar tid om ett uppföljningskott skulle behövas.

Är du noga med de små men ack så viktiga detaljerna i skyttet så ger du dig chansen att prestera bra.

I det här avsnittet använder vi en Blaser R93 med ett 22lr-kit.

Olika typer av sving

I den första övningen mot den relativt sakta gående vildsvinsfiguren sköt både jag och Tony bra serier. Jag tyckte att hans sving såg bra ut likaså fotställning med mera.

Vi ropar fram vildsvinet och den uppenbarar sig på vår högra sida. Tony lyfter vapnet, rör sig bra in i målet och trycker av.

– Min känsla var att det kan ha tagit något långt bak. Jag kände att jag stannade upp lite i svingen.

Vi får bekräftat från kontrollrummet att träffen stämmer överens med Tonys känsla. Skyttet fungerade bra för Tony och gång på gång fick han bekräftelse på hur alla skotten tog i vildsvinsfiguren. Det är mycket positivt för då finns förmågan att memorera minnesbilder för att på så vis förbättra skyttet.

Nu har vi skjutit flera serier på det ”lätta” vildsvinet så vi skruvar upp hastigheten och ökar svårighetsgraden. Lägg där till att vi kommer att skjuta två skott per löp.

Jag instruerar Tony hur jag väljer att placera mina fötter. Nu kommer den förlängda linjer mellan mina fötter att ha riktning mer mot slutet av vallen. Anledningarna är flera, dels ska vi skjuta två skott dels går vildsvinet fortare. Men startpositionen på pipan är detsamma, cirka två meter ut från där vildsvinet kommer från.

Förfarandet i svingen är detsamma på det här snabba vildsvinet, med skillnaden att framförhållningen flyttas fram några centimeter. Den konstanta framförhållningen är melodin även här.

Det är nu tankesättet att alltid se träffen i målet betalar sig. Tänker man så är det klart mycket lättare att ligga kvar i målet medan man mantlar i en ny patron i loppet för att skjuta fler skott.

Jag demonstrerar för Tony hur jag tänker och påminner honom att andas, slappna av och tänka på svingen.

Vildsvinet rusar ut, kolven lyfts till axeln och två snabba ”puffar” från 22:an ljuder ut innan vildsvinet försvinner bakom planket.

– Det kändes bra och det blir så tydligt vad viktigt det är att ligga kvar i målet efter skott. Hade jag inte gjort det skulle det bli extremt stressigt att få iväg ett andra skott, säger Tony och mantlar ur tomhylsan.

Det gäller att skapa sig bra förutsättningar och lägga stor vikt på alla detaljer.

Den här övningen går att utveckla hur mycket som helst. Skjut med fördel på olika avstånd, från olika vinklar och om det är möjligt, variera hastigheten på målet. Jag tycker även att det är bra om man kan sätta ut hinder vid vallen i form av buskar och dylikt. I ett sådant skytte när skjutluckorna är små svingar jag inte med konstant framförhållning. Här använder jag mig i stället av en accelererande sving. Förfarandet i början av svingen är detsamma som innan, alltså att jag kommer in bakom vildsvinet, går in och förbi träffområdet och fortsätter accelerationen och trycker av där framförhållningen är bra. Framförhållningen ska såklart anpassas efter avstånd och hastighet på målet.

När du står på ett pass under en drevjakt så kanske du planerar vart du kan skjuta och inte beroende på hur passet i fråga ser ut. Även om du tror att drevdjuren ska komma på ett visst ställe så är de oförutsägbara ibland. Skjut inte förens din benställning är korrekt. Det brukar sällan bli något bra skott om man ska försöka vrida överkroppen i en konstig ställning. Då har du inte gett dig goda förutsättningar för en lyckad utgång.

En till viktig sak jag tycker att du ska tänka på när du jagar är att alltid ha låg förstoring på kikarsiktet i utgångsläget. Kommer det ett vilt på nära avstånd är det svårt att vrida ner förstoringen. Uppenbarar sig viltet på längre avstånd har du oftast tid att vrida upp förstoringen. Detta tips tycker jag man bör tänka på rent allmänt när det kommer till flera olika jakter.

En viktig sak jag tycker att du ska tänka på när du jagar är att alltid ha låg förstoring på kikarsiktet i utgångsläget.

Fakta

Utrustning:
• Anpassa vapnet efter kroppsmått för bättre skytte.
• Välj ammunition som passar enligt dina preferenser. Verifiera träffbilden om du byter ammunition.

Säkerhet:
• Använd säkerhetsflagga på skjutbanan.
• Vapenhanteringen: brutna hagelvapen och utdragna slutstycken tills du är redo att skjuta på skjutbanan.
• Håll alltid pipan i säker riktning och fingret borta från avtryckaren tills du ämnar skjuta.
• Försök att hålla fingrarna varma för en bra känsla mot avtryckaren.
• Ta det lugnt, det är under stressade situationer vi tenderar att slarva och ta dåliga beslut.

Teknik:
• Korrekt benställning: Bakre fotens häl och främre fotens stortå ska bilda en linje mot det tilltänkta målområdet.
• Andas för att syresätta musklerna, slappna av och låt rörelsen vara i överkroppen när du svingar.
• Ligg kvar i målet efter skottet för att se träffen för att på ett effektivare sätt vara redo för uppföljningsskott.

Sving:
• Konstant- eller accelererande framförhållning beroende på situation.
• Memorera träffbilder för att förbättra ditt skytte.

Text: Ulf Edén Kravik
Foto: Johan Olsson