Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Ja, så allvarligt kan det snabbt bli när sjukdomar i luftvägarna blir för svår, och då är det snabbt en fråga om liv och död. Tack och lov är bekymren oftast mildare men kan vara nog så besvärande. Luftvägarna är omfattande, och det finns flera olika ställen som kan drabbas av skador och sjukdomar i olika former.

Symptomen kan variera och vi ser bland annat ett förändrat andningsmönster, hosta och rosslighet som tydliga symptom från luftvägarna men även trötthet, avmagring och feber kan vara tecken på sjukdom i luftvägarna. Det är således ibland en omfattande utredning som leder fram till en klar diagnos, men ofta ger symptomen åtminstone en vägledning om var i hundens luftvägar detektivarbetet ska börjar.

Ämnet är omfattande men denna artikel ger en kort överblick av hundens luftvägar, några av de vanligaste orsakerna som orsakar sjukdom samt hur man diagnosticerar och behandlar de olika tillstånden. I de allvarligaste fallen kan andningsproblem bli så svåra att hunden faktiskt inte får luft, och då gäller det att snabbt kunna få hjälp. Man bör dock komma ihåg att även faktorer utan­för luftvägarna kan göra att hunden andas annorlunda, och det är därför viktigt att ha kunskap på vad man ska hålla utkik efter.

Text: Anna Pettersson