Lojakten i Gävleborgs län avlystes strax före klockan nio i morse i väntan på könsbestämning av de senast fällda djuren. Vid halv ett-tiden kom beskedet att jakten återupptas, fem djur eller max en vuxen honor återstår i skrivande stund.

Ett av de lodjur som väntade på besiktning var det som undertecknad fällde sent igår kväll. Klockan tio idag svänger Länsstyrelsens naturbevakare och besiktningsman Sone Persson in på min gårdsplan, han är mån om att snabbt könsbestämma lodjuret och rapporterar in det som en hane direkt efter att ha kontrollerat djuret. Det återstår dock fortfarande något lodjur att besikta innan jakten eventuellt kan återupptas igen. Besiktningen är relativt snabbt avklarat och efter en del pappersarbete är Sone snart på väg igen.

Sone är väldigt nöjd med hur jakten fortlöpt så långt i länet.

– Det har varit en bra spridning på de fällda lodjuren, de är skjutna från långt ner i Gästrikland upp till norra Hälsingland, det visar ju på att vi har gott om lodjur i hela länet.

Hur har det sett ut vid de övriga besiktningarna?

– Det har sett väldigt bra ut. Bra skytte, inga eftersök så långt, det har varit en jättebra jakt hittills, säger Sone Persson.

Jakten återupptogs cirka klockan 12.30, i skrivande stund återstår fem djur eller max en vuxen hona på tilldelningen.