Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Äntligen är den här, hösten. Den tid på året då naturen byter skepnad i både färger, dofter och temperatur. Och jag tror vi alla drömmer om spännande jakter och oförglömliga upplevelser. Min början på denna höst blev spännande, nästan lite för spännande.

Vi är en bit in i augusti och björnjakten står för dörren. Förra årets alla observa­tioner innan jakten var många, men det känns som att detta år var det mer björn än någonsin här på markerna i Färila. Det fick givetvis förhoppningarna att stiga bland oss jägare. Och vi var många som samlades tidigt på premiärmorgonen, lite över 30 stycken förväntansfulla jägare.

Premiären var inte många timmar ­gammal innan den första studsarsmällen ekade ut i markerna denna svala höstmorgon. En passkytt meddelar via radion att han sköt på en björn men att den gick vidare. Efter att hundarna och hundföraren Johan Andreasson kom på plats kunde han efter lite turbulens skjuta sin första björn. Det visade sig att björnen inte var dödligt träffad och den hade gått bara 40-50 meter ifrån passet där passkytten sköt på den.

Text och foto: Tony Hansson