Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Regnet strilar stadigt ned över vindrutan, men idag spelar det ingen roll. Målet är inställt på Nedansjö i Västernorrland och det är oktoberpremiär på älg.

Det är oktober och älgpremiär med Jungandalens Jakt. De har förstås jagat även i september här uppe men premiärkänslan går ändå inte att ta miste på när vi träffas på morgonen i den gemytliga jaktstugan. Regnet har hållit vindrutetorkarna sysselsatta under de två timmar det tagit att komma hit, enligt prognosen ska det hålla i sig under dagen så det ser ut att bli en blöt dag i skogen.

Emil Toivoinen och Örjan Selin är två av personerna som driver Jungandalens Jakt, i stugan möts vi även av två jaktgäster från Uddevalla och Marcus Kalén. Marcus driver Ljungandalens kennel och är inbjuden som hundförare för dagen. Lukten av nykokt kaffe är välkommet efter bilresan och med en rykande kopp slår vi oss ned i vardagsrummet där Emil går igenom planen och avskjutningsreglerna för dagen. Älgtjur, kviga och kalv får skjutas. Kor vill de hålla igen på men att skjuta för hund går bra. Marken är belägen i södra delen av Västernorrland och håller även rätt gott om kronvilt. Både hjort, hind och kalvar finns på tilldelningen och är lovliga för dagen.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Lina Sundin