Helt utan jaktkultur hemifrån slängdes ­layoutaren och fotografen Anders in i ­jaktens hetluft. Det kunde inte gå på annat sätt än att han blev en jaktfanatiker!

Vi har under rubriken ”profilen” ibland valt att presentera medarbetare. ­Denna gång har turen kommit till Anders Andersson. Allt om Jakt & Vapens layoutare, webbdesigner, grafiker och kameraman. Anders är född och uppvuxen på en gård i den lilla byn Förnebo, några kilometer utanför Järvsö i Hälsingland. Han växte upp med mor och far samt två äldre bröder. Gården har funnits i familjens ägo i flera generationer, och även om det fanns fri tillgång till jaktmark var det ingen i Anders familj som jagade.

– Mina morbröder jagar än idag och min morfar jagade hare när han levde, men han gick bort när jag var liten så det blev aldrig att jag följde med honom, säger Anders.

Föräldrarna hade mjölkkor när Anders var ung och senare gick de över till att föda upp kvigor, men under det senaste året har de avvecklat sin verksamhet och idag hyrs anläggningen ut till en nära släkting som föder upp och tränar travhästar.

Som ung spelade Anders gitarr i ett band, men det var mestadels tv-spel och datorer som fångade hans intresse. I vuxen ålder var det motorcyklar och båtlivet som tog upp mycket av hans fritid. Det har däremot aldrig funnits några intressen under höst och vinter.

Han gick mediaprogrammet på gymnasiet och direkt efter skolan fick han praktik på ett förlag som jobbade med fackpress. Den praktikplatsen övergick i en fast anställning och där blev han kvar i elva år.

– Jag var tjänstledig i några månader och arbetade på ett företag i Gibraltar. Jag har dessutom genom åren drivit mitt egna företag där jag huvudsakligen byggt hemsidor. Men för ett och ett halvt år sedan blev jag erbjuden ett jobb på JO Förlaget, som äger Allt om Jakt & Vapen.

Anders hade i perioder gjort jobb åt förlaget via sitt eget företag, men när JO Förlaget skulle rekrytera en ny med­arbetare fick Anders frågan och han tackade ja ­direkt, även om han nog funderade lite kring att jobba med jaktpress.

– Skillnaden på att jobba på ett ­mindre förlag är att man har bredare arbets­uppgifter. På ett stort företag får man sin roll, men här gör jag allt från layout och bygger hemsidor, till att fota, filma och ­jobba med förlagets olika projekt, vilket gör dagarna väldigt omväxlande.

Jaktintresse

Anders hade aldrig tänkt i banorna att börja jaga och han var lite fundersam över sitt val att jobba med ett förlag som jobbar med jaktpress. Mest fundersam blev han då han behövde kliva upp mitt i natten och åka ut på ett jaktreportage och filma och fota ”livsfarliga” vildsvin och björnar.

– Jag har alltid gått i ide på senhösten. Då har jag hållit mig inomhus och sedan på vårkanten när det blivit varmare har jag kommit ut igen, skrattar Anders.

Men för varje gång han följde med på jaktreportage som kameraman växte ­intresset för jakten.

– Det var inte själva jakten i sig som lockade, utan det var nog mest ­gemenskapen. Överallt vi åkte fick vi varma mottaganden och det är unikt att en grupp människor välkomnar en på det sättet.

Anders bestämmer sig så för att ta ­jägar­examen och vips hade förlagets marknads­chef Katharina bokat in honom på en kurs hos Forswards Hund och Jakt. ­Anders studerar målmedvetet och fikarasterna på jobbet handlar uteslutande om jägarskolan, där även undertecknad som ­jagat i 25 år fick fräscha upp sina ­kunskaper.

Anders Andersson
Anders första fällda vilt var ett vildsvin, drygt en vecka efter jägarexamen. Händelsen dokumenterades och kan läsas i nummer 9-2019 samt som film på alltomjaktochvapen.se/film/jagarexamen/

Första jakten

Examensproven gick strålande och lite drygt en vecka efter examen tar Katharina med Anders på hans livs första jakt. De besökte viltmästaren Martin Liljeholm som gav Anders goda tips inför hans första jakt, samt berättade om vildsvin och förvaltning av detta vilt.

– Jag kände att jag hade ett bra stöd av både Martin och Katharina. Eftersom det var en vakjakt vid en åtelplats fanns det gott om tid och jag fick möjlighet att ta ett lugnt och kontrollerat skott, vilket var jätteskönt.

Sedan vildsvinsjakten har Anders varit med på älgjakt och harjakt. Han har även fått fälla några änder på sträck och senast i raden av jakter med fällda vilt fick han skjuta en råbock – bara två dagar innan pressläggning av denna utgåva.

– Jag hade varit ute under sommaren och början av hösten och spanat på bockar och jag hade sett ut några fina exemplar, men när det blev bockpremiär var de som bortblåsta. Men när jag nu var ute såg jag efter en liten tids smygande en bock och en get med tre kid. Jag smög mig närmare och även om jag upplevde att geten anade att jag var där så stod de kvar. Det tog ett tag innan djuren delade på sig och bocken ställde upp sig med bredsidan mot mig. Men tillslut kom läget och jag tryckte av.

Men även om ett läge känns lugnt och kontrollerat när man fäller skottet, så är det inte alltid så enkelt att reda ut vad som händer sedan.

– I skottögonblicket sprang alla fem rådjur åt olika håll och jag blev osäker på vart min bock sprang. Jag gick fram på skottplatsen men hittade inget blod. Jag ringde till eftersöksjägaren som kom till platsen och bara tio meter in i skogen hittade han rådjuret. Det var en lång och ångestfylld väntan, men vilken fantastisk känsla det var att se den ligga där.

Anders har gjort i ordning ett slakteri hemma på gården så ambitionen är att det ska fällas fler vilt i framtiden. Tilläggas bör att han även har skjutit närmare 2 000 hagelskott på bana denna säsong.

– Jag gillar hagelskytte, och då framför allt sporting. Det är varierande vilket gör det roligt och det är även bra för det för­bereder mig på olika typer av hagelskott.

Genom sitt jobb har Anders upplevt de flesta jaktformer man kan ägna sig åt i Sverige, men det är främst en av de mest traditionella jaktformerna han har fastnat för.

– Mitt stora mål nu är en egen jakthund och jag tänker mig en hamiltonstövare. Det är något speciellt med harjakten med stövare som lockar mig. Man kan jaga på sina egna villkor, man kan sitta och grilla korv och umgås med andra om man vill, eller så går man hela dagen, och så slutar man när man vill.

Vi på redaktionen tycker att det är fantastiskt roligt att Anders har utvecklat ett jaktintresse. Det blir så mycket lättare att få upp honom tidigt en kall vintermorgon då.

Anders Andersson
Bor:
Järvsö, Hälsingland.
Ålder: Född 1986.
Arbete: Layoutare, webbutvecklare och kameraman på JO Förlaget och Allt om Jakt & Vapen.
Familj: Hamiltonstövaren Trollmaxens Ciri och en bonnkatt.
Favoritjakt: Harjakt med stövare och vakt- eller smygjakt på rådjur.
Jaktdagar per år: Drygt 40.

Text: Johan Olsson
Foto: Katharina Olsson