Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jag tänkte ta er med på några riktigt spännande jaktdagar under 2021. Den här resan startar tidigt på ­morgonen den 16 augusti och nu pratar vi så klart om bockpremiären.

Den 16 augusti är helig för många av oss inom jägarkåren. Många beger sig ut redan första dagen för att försöka med lyckan att få fälla en premiärbock. Den här morgonen ringer min klocka tidigt och ni vet ju säkert själva hur den där känslan man har känns när man får kliva upp och veta att bock­premiären väntar, den känslan är lika härlig varje år. Jag stänger av larmet, kliver upp ur sängen och startar kaffebryggaren. Självklart måste dagen startas med en kopp kaffe innan man ger sig ut i skogen.

Byxor, skjorta, stövlar, handkikare och kniv sitter på plats och bössan hänger på axeln. Nu börjar det.

Jag tar mig ut på hygget tyst som en liten mus. Jag har sedan tidigare kollat ut en bra sten att sitta på, där jag både har bra utsikt och även bra kulfång på så stor yta som möjligt. Jag sätter mig på stenen och bara njuter av jakten som snart ska börja. Jag hör hur några hästar gnäggar från stallet en bra bit bort och fåglar som kvittrar, annars är det helt tyst. Jag kollar försiktigt runt omkring mig och plötsligt så ser jag skymten av ett djur som befinner sig längst bort på hygget. Jag plockar fram min handkikare och kan snabbt konstatera att det är en ensam get som smyger runt. Även om det inte är en bock så stiger ändå spänningen.

Text & foto: Einar Norin