Daniel är född och uppvuxen i ­Skåne utan jaktliga förebilder, men som tioåring kom en bonuspappa med rötterna i Dalarna in i hans liv, och med honom även jakten.

Det har förhoppningsvis inte undgått någon av er läsare att Daniel Flamander vann priset som Årets Eftersöksjägare på den senaste upplagan av Jaktgalan.

Daniel började sin yrkeskarriär som lastbilschaufför. År 2009 startade han företaget Eftersöksspecialisten som idag enbart håller på med eftersök och arrangerar älgjakter i Jämtland. Vid sidan om den verksamheten bedriver han även uthyrning av daglotsar och fjärrchaufförer till åkerier. Han driver idag båda dessa bolag parallellt.

– Under våren och sommaren är det mycket jobb inom åkeribranschen för min del, och under höstarna är det fullt fokus på företaget Eftersöksspecialisten, jakten och eftersök. Det är ett upplägg som fungerar väldigt bra för mig. Jag får en bra variation och jag kan styra min tid själv, berättar han.

Under de senaste sju åren har han åkt upp till Jämtland på jakt och han har minst sagt blivit biten av både jakten och miljön där uppe.

– Så fort jag är på väg hemåt, så längtar jag upp igen. Om förutsättningar skulle vara rätt i framtiden för familjen, så skulle jag gärna flytta upp.

Jakten

Daniel är född 1976 och ingen i hans familj hade något jaktintresse. Men som tioåring träffade hans mamma sin nuvarande man, Ulf Karlsson och Ulf var en jaktintresserad dalmas från Furudal, som tog med sig Daniel ut på jakt.

– Ulf blev min mentor. Han lärde mig grunderna och tog med mig ut, vilket odlade mitt jaktintresse.

Daniel köpte sin första hund 2005. Det var en slovenský kopov som hette Sako.

– Vildsvinsstammen hade verkligen vuxit, men det var inte så många som hade renodlade vildsvinshundar i trakten på den tiden. Jag märkte tidigt att Sako var intresserad av vildsvin, både när det gällde jakt och eftersök.

Daniel gjorde några enklare eftersök med Sako och bådas intresset växte. Runt 2007-2008 gick han med i den dåvarande motsvarig­heten till dagens NVR (Nationella Vilt­olycks­rådet) och började göra trafikeftersök på uppdrag av polisen.

– Sako var verkligen en duktig jakt- och eftersökshund och vi hade ett speciellt band mellan oss.

Både Daniel och Sako hade ett starkt driv och intresse redan på den tiden och Daniels intresse har bara vuxit genom åren. Idag är det färre rena jaktdagar och fler eftersök än det var i yngre dagar. Han berättar att han inspireras av att kunna förkorta djurens ­lidande, och han fascineras av samarbetet med hundarna.

Daniel Flamander

– Jag brinner verkligen för hela processen. Allt från träningen av en ny spårhund, till att få genomföra lyckade eftersök i skarpa situationer.

Daniel säger att han aldrig räknar hur många eftersök han gjort, men uppskattar att det blir cirka 100–150 eftersök årligen.

Ett brinnande intresse för jakt, eftersök eller något annat tidskrävande med för den delen, kan så klart ha en negativ inverkan på familjelivet. Daniels familj består av den 17-åriga sonen, sambon samt deras fem hundar.

– Min sambo Sofia hade inget intresse för jakt när vi träffades. Hon lade all sin fritid på träning, något jag inte är så intresserad av. Men hon har verkligen anammat min livsstil på ett fantastiskt sätt och har också börjat att jaga.

Daniel berättar att sambon idag är högst delaktig i skötseln av hundarna, och då framför allt motionsträningen av dem.

– När vi träffades hade jag två hundar, idag har vi fem. Telefonen ringer ofta mitt i natten och då hoppar hon ur sängen och hjälper mig att göra i ordning allt när jag ska i väg. En förstående livskamrat är en förutsättning för att göra så pass många eftersök som jag gör, säger han och skrattar.

Eftersöksminne

Daniel har många fina minnen, både från jakt och eftersök, men det är ett speciellt minna han kommer ihåg lite extra.

– För tio-tolv år sedan ringde telefonen. Det var på kvällen den 23 december. Det var ett vildsvin som hade blivit påskjutet och gått undan. Vi höll på med julförberedelser hemma, sonen var liten och det var dagen före julafton. Men jag tog med mig Sako, en jaktkompis och gav mig i väg.

– När vi kommer till platsen ser vi mycket blod, så vi tänker att det här vildsvinet kan inte ha gått långt. Men det blir en lång natt. Skottet visar sig ha tagit i ena benet, och när vi väl kommer fram och lyckas avsluta eftersöket så har solen börjat gå upp.

– Jag minns att vi satt där i snön, pustade och konstaterade att vi inte var riktigt kloka. Sako gjorde ett enastående arbete, och även om det var svårt att hålla ögonen öppna på julaftonskvällen, så hade jag hela tiden ett leende på läpparna efter det lyckade eftersöket.

Jaktgalan

Daniel vann priset kategorin ”Årets Eftersöksjägare” på Jaktgalan 2022 och han säger att han tycker att det var fantastiskt bara att bli nominerad.

– När första samtalet kom blev jag verkligen förvånad och överraskad. Det hade jag inte förväntat mig. Bara det var en vinst i sig. Det är otroligt smickrande att först bli utvald och sedan framröstad som vinnare. Jag är verkligen jätteglad, jättestolt, och hela upplevelsen har gett en väldigt positiv känsla.

Många har hört av sig och gratulerat honom till vinsten, både vänner och bekanta, och människor han inte kände innan.

– Det blev verkligen en boost i sociala media och jag har fått erbjudanden om jakter, eftersök med mera. Det har blivit många nya intressanta kontakter.

Daniel berättar att han upplever att både jägarkåren och eftersökskåren har utvecklats på ett bra sätt under de senaste åren.

– Jag tycker idag att förståelsen, transparensen och viljan att hjälpa varandra är större än den varit tidigare. Jag upplever även att prestigen är mindre idag. Förut var det nog många som vägrade ta hjälp om de misslyckades med ett eftersöksarbete, men idag hjälper vi gärna varandra, och de flesta vågar be om hjälp. Ingen är hundraprocentig, och alla behöver hjälp ibland.

Daniel ser fram emot den kommande jaktsäsongen, och han berättar att han förutom sin egen jakt och eftersök, även kommer vara med och arrangera några älgjakter i Jämtland under hösten.

Vi tackar för samtalet och önskar Daniel lycka till i framtiden.

Daniel Flamander

Aktuell som: Vinnare i kategorin Årets ­Eftersöksjägare på Jaktgalan 2022.
Bor: Höör.
Familj: Sambon Sofia och sonen Alexander.
Hundar: Tre karelska björnhundar, ­Norma, ­Vilda och Asko, jämthunden Ero samt ­bayerska viltspårhunden Sarek.

Text: Katharina Olsson
Foto: Privat